#### DEPARTMENT OF MEDICAL EDUCATION

### Kasturba Medical College, Manipal

# One-day Sensitization programme on Attitude, Ethics and Communication (AET-COM) module

	Time	Component
	8:30 A.M. (30 min)	Registration and Inauguration
1	9:00 AM (30 min)	Introduction
		GMR: Goal, Roles, Competencies
		Overview of attitudinal competencies in revised GMR
		Project AT-COM: purpose, mission and objectives
2	9:30 AM (60 min)	The AT-COM booklet: structure, content and requirements
		Introduction; Walking through AT-COM; Teaching AT-COM:
		who, what, when and how
3.	10:30A.M (30 min)	Open House
4.	11:00 A.M.	Tea Break
5	11:15 AM (90 min)	Linking of AT-COM modules with Competencies, Objectives,
		Teaching-Learning methods and Assessment.
		Use Template from AT-COM competencies:
		I. Competency, Objective & Teaching Learning
		II. Competency, Objective & Assessment
6	1 PM	Lunch
7	1:30 P.M.(60 min)	Implementation of ATCOM modules
8	2:30 PM (45 min)	Teaching Ethics and Communication skills cases
9.	3:15 P.M.	Tea
10.	3:30 P.M. (60 min)	Reflections
11.	4.30 PM (30 min)	Open House

## Proposed Program Schedule for Curriculum Implementation Support Program (CISP) - 2 for Second Phase Faculty

#### 2-day Curriculum Implementation Support Program (CISP) – 2

Day 1

Time	Session	Objectives
8:45- 9.00	Pre-Test	
9:00-9:30	Registration, inauguration, ice breaking	Ice breaking and introduction of participants and faculty
9:30-10:30	Competency based medical education (CBME)	Definition of competency, Difference between competency, objectives & outcomes (with examples); introduction to CBME, salient differences from conventional model
10:30-11:00		
11:00-11:30	IMG: Goals, roles &Competencies	How to link national health needs to competencies and objectives
11:30-12:30	Deriving objectives from competencies	Demonstrate linking of competency with domains of learning using the competency sheet
12:30-13:00	Linking competency objectives to Teaching Learning Methods (TLM)	Hands-on experience - group work, small groups work with faculty, emphasis on proper alignment, discuss relevant TL methods
13:00		
13:45-14:15	Graduate Medical Education Regulations (GMER) 2019	Time frame, training methods, integration, assessment, new additions like Foundation Course, formative feedback
14:15-14:45	Electives	Concept of electives
14:45- 15:00	Tea	
15:00-16:00	Foundation Course Early Clinical Exposure	Concept, components, timeframe & examples
16:00-17:00	AETCOM module	Purpose, mission and objectives & booklet review

: 2 :

Day 2

Time	Session	Objectives	Duration
9:00-9.45	Student Doctor -Clinical Teaching	Concept, framework & group activity	45 min
9:45- 11:00	Alignment and Integration	Concept, framework (using examples from competency table)	75 minutes
11:00 - 11:15			
11:15-13:00	Skills training	Competency acquisition, Skills lab: group activity Prescription Skills	105 min
13:00			
13: 45 – 14:45	Assessment in CBME	Principles as relevant to CBME, assessment methods	105 minutes
14:45- 15:00		Tea	
15:00-16:00	Aligning assessment to competency objectives & TLM	Group activity	60 min
16:00- 16:45	Curricular governance	Presentation & discussion	45 min
16:45-17:00	Feedback and Open House		15 min
17:00 – 17:15	Valedictory / Post test		