Revised Basic Medical Educational Technology Workshop <u>Schedule</u>

Kasturba Medical College, Manipal

3 days workshop

Venue: Kasturba Medical College, Manipal

Day – 1

Day	Session	Objectives	Duration
Time			
9:00	Introduction ice	Understand and apply concepts of group dynamics	60 minutes
	breaking and Group Dynamics	and team based functioning in teaching and learning	
10:00	System's Approach,	a. Use principles of adult learning in the teaching	90 minutes
	Principles of adult	learning process	
	learning, Learning	b. Use the system's approach for instructional	
	process	design	
11am	Tea		
11.15	Adult learning contd		
11:45	Goals, roles and	a. Define goals, roles and competencies and	45 minutes
	Competencies:	explain the relationship between each other	
	CBME*	b. Elaborate the principles of competency based	
		learning	
12:45	The IMG – Goals,	a. Be sensitised to the goals roles and global	15 minutes
	roles and	competencies as developed by the Medical	
	Competencies	Council of India	
1pm	LUNCH		
1.45	Learning domains	a. Classify and define learning domains	30 minutes
	and progression of	b. Demonstrate a basic understanding of hierarchy	
	learning	of knowledge progression	
2.15	Objectives - Writing	a. Differentiate competencies from objectives	60 minutes
	objectives -	b. Develop objectives from different competencies	
	Developing	c. Explain the relationship between objectives	
	objectives from	learning and assessment	
	competencies,		
	linking learning and		
	assessment with		
2.15	competencies*	Develop distribution from a superior i	15
3.15	Workshop on	a. Develop objectives from competencies and	45 minutes
1nm	writing objectives* Tea	specify the domain and the skill level	
4pm 4:10	Introduction to	a. Elaborate the principles and types of assessment	35 minutes
4:10	assessment	a. Elaborate the principles and types of assessmentb. Explain the utility of assessment	33 illillutes
4:45	Close	o. Dapidin the utility of assessment	
7.73	Close		

Day 2

		<i>V</i>	
9:00	Choosing a teaching	choose the appropriate teaching method for various	60 minutes
	method for	objectives and competencies	
	objectives and		
	competencies -		
	Workshop		
10.00	Interactive and	a. Use the principles of interactive learning in a	90 minutes
	Innovative teaching	large group	
	methods including	b. Use the principles of interactive learning in a	
	Large Group	small group	
	(Demo), Small	c. Choose appropriate media for a given learning	
	Group (with demo)	session	
	and appropriate use		
	of media		
11.30	Tea		
11.45	Writing a lesson plan	develop a lesson plan appropriate to the objectives	45 minutes
		and teaching learning method	
12.30	Quality Assurance		45 min
1:15	Lunch		45 minutes
2:00	Assessment	a. Write an appropriate essay question	90 minutes
	planning* Writing	b. Write an appropriate short answer question c.	
	the correct essay	write an appropriate MCQ	
	question, short		
	answer question and		
	MCQ		
3.30	Tea		
3.45 -	Internal assessment	develop a plan for internal assessment and	40 minutes
4.30	and Formative	formative assessment	
	assessment		
			·

Day 3

9:00	Discussion on ATCOM Module:	a. Demonstrate an understanding of	60
7.00	Reflection and Narrative	the challenges in teaching the	minutes
	Reflection and Ivariative	attitudinal domain	immates
		b. Develop a learning and assessment	
		method for teaching attitudinal	
		domain	
		c. Integrating attitudinal domain and	
		daily teaching	
11:00	Matching assessment	choose the right assessment method	60
	to competency, objectives and	for a given objective/ competency and	minutes
	learning Workshop - Choosing the	learning method	
	right assessment		
12:00	Effective clinical and practical	a. Teach skills effectively Teaching	60
	skill teaching	skills at the workplace	minutes
		b. Use a skills lab effectively	
	LUNCH		
1.45	Assessment of clinical and	a. Assess skills effectively	75minutes
	practical skills	b. Assess skills at the workplace	
		c. Use a skills lab to assess	
		competency in skills	
		d. Design a skills assessment station	
3.00	Tea		
3.15	Improving SDL through technology	a. Promote self directed learning in students	30 minutes
		b. Use technology to improve self	
		directed learning	
4.15	Feedback	Provide effective feedback to students	30
			minutes
4.45	Educational networking for	a. Understand avenues for growth in	60 min
	growth	education	
		b. Create networks in education	
			ı